Základní škola Velehrad

20. 4. Marcela

Zítra: Alexandra
Drobečková navigace

Úvod > Kontakt > Aktuality > Fairtrade a lokální výrobci v rámci projektu Náš region

Fairtrade a lokální výrobci v rámci projektu Náš region



Během týdne v rámci environmentálního bloku žáci rozvíjeli schopnost kriticky myslet při posuzování dvou zdrojů informací. Učili se hodnotit práci ve skupině. Diskutovali se svými spolužáky ve skupinách. Posuzovali díky metodám kritického myšlení svoje vědomosti na začátku a na konci výuky. Prezentovali svoje názory před třídou, trénovali schopnost vyjadřovat se v celých souvislých větách, bez čtení svých poznámek. Učili se vytvářet otázky a hledat na ně odpovědi v různých zdrojích informací (video, mapa, diskuze apod.). Dozvěděli se zajímavé informace o pěstování kakaa, výrobě čokolády, přínosech fairtradu. Přemýšleli o dopadech našich každodenních rozhodnutí na životní prostředí a život lidí na opačné straně planety. Diskutovali o tom, jaký přínos má pro člověka vzdělání a jaký dopad má na život člověka a společnosti, když je člověk negramotný. Přemýšleli nad tím, jestli jim stačí jeden zdroj informací k posouzení informací a k vybudování si postoje. Snažili se vcítit se do života a nástrah lidí, kteří pro nás pěstují kakao a kávu, posuzovali jejich a náš způsob života a rozdíl v tom, co vlastně znamená důstojný život. Trénovali svoji trpělivost při deskové hře Kostarika, která je plná klimatických a ekonomických nástrah (stejně jako život pěstitele kávy v Kostarice) a může být stejnou měrou zábavná i frustrující. Zlepšovali svoji fyzickou kondici cviky při deskové hře (cviky-fyzická námaha pěstitele). Zkoumali, jaké emoce v nich vyvolávají dokumenty o problémech v rozvojových zemích a které emoce by je více přesvědčily změnit postoj k problematice.

Prohlédli si provoz výrobkyně bylinkových výrobků, farmu Biozeleniny, chov krav a býků u Maděrů. Přemýšleli nad tím, jestli pěstitelé a výrobci v ČR potřebují certifikát fairtrade. Diskutovali s našimi průvodci o bio zelenině, uhlíkové stopě, o kvalitě výrobků apod. Ochutnávali zeleninu, kakaové boby, čokoládu, mleli kávu, hladili si koně, krávy, zkoušeli se namazat bylinkovými krémy, nakupovali zeleninu apod. Mohli si prohlédnout výstavu plakátů Cena kakaa. Snad si svými osobními prožitky vybudovali pozitivní postoj k místním pěstitelům, chovatelům a výrobcům a pochopili, proč je pro všechny přínosné podporovat prodej lokálních a fairtradových výrobků.

Maděrovi 1.jpgMaděrovi 2.jpgMaděrovi 3.jpg1000060837.jpg1000060836.jpgBiozelenina.jpgBiozelenina2.jpg


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
31
Volby
1 2
Tandemová výuka v praxi: Inspirativní seminář pro pedagogy
3 4 5 6
7
Tradice a řemesla na Valašsku
8 9 10 11 12 13
14
Velikonoční tradice v knihovně
15
Badatelské Velikonoce
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4